Tratarea acneei in mod natural?

Cu multa frustrare , trebuie sa recunoastem ca foarte multa lume, din nefericire ,este dispusa sa incerce tratamente extreme, in speranta de a isi curate pielea. Din acest motiv ne-am decis sa punem impreuna  mai multe motode simple, pentru tratamentul natural al acneei la adolescenti si adulti.

acneeIn plus, fata de abordarea permanentei  lupte a cosmeticii cu acneea, ma incanta idea de sanatate a pielii si in general consider ca pielea este o fereastra a sanatatii noastre. Pielea noastra este atat de sensibila la schimbari de mediu, dieta, stress, ceea ce ma face sa cred ca acneea reprezinta ceva mai profund. La urma urmei, pielea este cel mai mare organ al omului.

In adolescenta cunoastem schimbarile hormonale, dar in 20% din cazuri de acnee la adulti, se intampla ceva neasteptat, ceva ce poate indica alte probleme grave de sanatate si pot avea consecinte pe termen lung. Pe langa toate aceste probleme, trebuie sa mentionam si  costul tratamentului  si impactul psihologic asociat cu acneea.

Lupta cu acneea incepe de obicei in adolescenta, cand multi tineri au prima lor experienta. Este un moment frustrant atunci cand modificarile corporale au loc , adolescentii incearca sa isi gaseasca propriul loc in lume, stresul este mare si acneea este peste tot.

Urmatorul pas poate fi de cele mai multe ori, retragerea sociala, stima de sine scazuta, scaderea increderii, depresie, furie e.t.c., si fara un tratament adecvat, efectele psihologice pot fi mai adanci decat conditia in sine.

Indiferent de tratamentul incercat, medicamente recomandate de farmacist, de reclame, de prieteni sau conostinte  care au experimentat acneea, de cele mai multe ori rezultatul este un nou drum la medicul de familie, pentru schimbarea medicamentatiei, cu alte medicamente cu efecte secundare mai rele decat starea in sine.

Din acest motiv ar trebui ca tratamentele naturale, sa se afle in prima linie in tratarea acneei.  Aceste tratamente sunt nedaunatoare, usoare, ieftine cu cu o rata mare de succes.

Aceste este obiectivul si raspunsul nostru.

In acest articol am  subliniat unele din informatiile pretioase necesare sa intelegem cauzele posibile ale acneei, si de ce  terapiile medicale  ar trebui sa fie ultima cale in tratamentul acneei, rolul schimbarii dietei in terapiile suplimentare, care s-au dovedit benefice in reducerea simptomelor acneii.

Ce este acneea?

Acneea vulgaris este o afectiune a pielii in care foliculii de  par (de obicei pe fata), produc sebum in exces rezultand blocarea porilor pielii. Este cea mai comuna afectiune a pielii afectand 85% din adolescenti si 20% dintre adulti.

Numele de acne vine de la bacteria numita propionibacterium acnes, care este adesea prezenta in acesti pori. Acesta este motivul pentru care o excursie la doctor poate duce la o prescriptie medicala cu antibiotic.

Acneea poate lua diferite forme, in functie de cat de adanc este situat puroiul, de gravitatea inflamatiei si agresivitatea  acneei. Ele se numesc:

–         Comedoane deschise (punctele negre);

–         Comedoane inchise(punctele albe);

–         Pustule superficiale;

–         Nodule;

–         Chisturi;

–         Pustule adanci mari.

Cele mai commune nume pentru diferite grade ale acneei sunt punctele negre, puncte albe,  cosuri si acneea chistica, toate cauzate de acelasi mecanism si toate putand fi tratate in acelasi mod.

Ce cauzeaza acneea?

Acneea apare atunci cand glandele sebacee din foliculii de par sunt suprastimulati de catre hormonii nostri, rezultand prea mult sebum ce duce la infundarea porilor. Prin urmare cauza neplacerilor noastre, sunt hormonii in exces.

Hormonii responsabili pentru aceasta stimulare sunt:

–         Androgeni endrogeni (testosteronul);

–         Hormone exogeni ( din mediu inconjurator si mancare);

–         Hormonii de crestere;

–         Insulina;

–         Insulin – ca factor de crestere.

Acesti hormoni reprezinta tinta tratamentului nostru. Aici vom incepe sa tratam cauza, reducerea nivelului de hormoni , reprezinta scaderea simptomelor de acnee.

Normal, ca prima intrebare in tratarea cauzei, va fi ce anume cauzeaza aceasta modificare hormonala. Aici lucrurile se pot complica. Multe lucruri pot cauza modificari hormonale. Primele lucruri pe care le vom verifica prima data, vor fi:

–         Consum mare de zahar – insulina se poate lega de receptorii care stimuleaza producerea de sebum, atunci cand atinge niveluri ridicate;

–         Lapte si produse lactate – o corelatie a fost facuta intre produsele lactate si acnee;

–         Stresul – produce cortizon ce duce la ingrosarea stratului de sebum;

–         Alergiile alimentare (inclusiv gluten);

O alta cauza care nu a fost mentionata , dar care nu a fost trecuta cu vederea, este infundarea porilor din exterior, prin folosirea incorecta a uleiurilor cosmetice, umiditate, poluare, e.t.c. Iritatia fizica prin spalarea repetata, poate duce la  stimularea cresterii de sebum si implicit la acnee. Este bine sa iti exfoliezi fata si sa menti o buna igiena a tenului, dar exista o limita. Cresterea frecventei de spalare a fetei nu inseamna ca nu vei avea acnee, sau ca vei reduce simptomele acesteia.

In cele din urma s-a dovedit ca anumite medicamente si chimicale pot fi cauza aparitiei acneei.  Aceasta nu este o lista exhaustiva, ci doar include cateva din cele mai comune  exemple:

–         Corticosteroizi

–         Hologens;

–         Acid izo-nicotinic;

–         Difenilhidantoina;

–         Carbonat de litiu;

–         Derivati de gudron de carbune;

–         Hidrocarburi clorurate.

Cum se trateaza acneea in mod traditional?

Sistemul medical conventional are cateva instrumente pe care le foloseste pentru a trata acneea si eu sunt sigur ca majoritatea sunteti familiarizati cu ele. Ele sunt frecvent prescrise, dar nu au tendinta de a avea succes pe termen lung, sau efectele secundare ale acestora nu sunt tolerate.

Cele doua recomandari principale, de obicei  sunt acidul salicilic si peroxidul de benzoil.

Acidul salicilic vine in diferite concentratii, ca urmare unele pot fi mai periculoase decat altele. Acesta functioneaza ca un anti-inflamator pentru piele si ca un keratolitic, ceea ce inseamna ca are un efect de peeling. Pentru ca poate fi destul de agresiv, acesta nu ar trebui sa fie combinat cu alte exfoliante sau produse de curatare profunda. Poate usca si irita pielea.

Peroxidul de benzoil de asemenea vine in diferite concentratii si functioneaza intr-un mod diferit fata de acidul salicilic. Este anti-bacterian si ajuta la indepartarea infectiei acneice. Deasemenea este keratolitic , deci poate usca si irita pielea.

Cum este tratata acneea in mod natural?

In Medicina Naturala scopul este in primul rand de a trata cauza. In acelasi timp vom folosi diferite modalitati de tratament pentru a reduce simptomele si de a face calatoria spre vindecare mai usoara.

Desi acneea este o afectiune complexa cauzata de dereglarile hormonale si asociata cu infectiile bacteriene, ea poate fi tratata, printr-o abordare multilaterala, inclusiv vitamine, minerale, modificari dieta si medicina minte-corp.

Obiectivele noastre de tratament sunt de a reduce foliculii, sa impiedicam productia excesiva de sebum si reducerea infectiei acneice. Acest lucru se realizeaza prin echilibrarea  hormonilor responsabili de aceste modificari, prevenind expunerea  in exces a hormonilor si hranirea pielii cu nutrienti corespunzatori pentru a se vindeca.

 Sa incepem cu dieta !

Prima recomandare de restrictionare a produselor lactate in tratarea acneei , a fost in 1887. Modificarile dietei  prezentate mai jos sunt cea mai importanta parte a intregului program de tratament. Fiecare recomandare este bazata pe studii si sugereaza ca  in cel putin 4 saptamani va da cele mai bune rezultate.

Recomandari in schimbarea dietei:

–         Limitati consumul de lapte:

–         Reducerea iodului din alimentatie;

–         Consumarea unei diete sarace in glicemie;

–         Elimina acizi grasi;

–         Elimina carbihidratii rafinati (painea alba);

Urmatoarele suplimente sunt recomandate in tratarea acneei:

–         Vitamina A – cu exceptia gravidelor si fumatorilor – reduce productia de sebum;

–         Zinc – imbunatateste vindecarea, reduce androgenii locali si regleaza sistemul imunitar;

–         Vitamina E – ajuta retinolul  (vitamina A) sa actioneze in mod propice. Un nivel scazut de vitamina E, impiedica acest lucru;

–         Seleniu – ajuta la reducerea dezvoltarii acneei;

–         Vitamina B6 –  folosita mai ales in acneea premestruala. Un deficit de vitamina B6 provoaca o absortie crescuta si sensibilitate la testosteron;

–         Vitamina B5 – in doze mari s-a dovedit ca inhiba productia de sebum;

–         Resveratrolul – regleaza semnalizarea celulara in cadrul procesului inflamator al acneei;

–         Epigallocatechin 3-galat de ceai verde – se foloseste ca antiinflamator.

Recomandări:

–         5% ulei de arbore de ceai – (anti-microbian) a fost dovedit a fi la fel de eficace ca 5% peroxid de benzoil, dar cu mai puține efecte secundare – folosit datorită calităților sale antiseptice;

–         Acidul Azealic – (anti-microbian) 20% acid azealic sa dovedit a fi la fel de eficace ca peroxidul de benzoil, retinion și tetraciclinele orale, dar cu cu mult mai  putineefecte secundare.

Recomandari Stil de viata:

–         Reducerea expunerii la produse cosmetice sintetice, sampoane, detergenti, produse pentru par, etc. Unele șampoane și balsamuri (orice produse de par) pot provoca rupturi ale firului de par și iritații la nivelul  scalpului si pielii.

–         Evitati mediile poluate cat mai mult posibil;

–         Spalati-va pe fata in fiecare dimineata si seara cu o carpa umeda curata. Folositi apa calduta si nu fierbinte;

–         Daca folositi un prosop de fata, este important ca de fiecare data sa folositi un prosop nou, curat, de fiecare data cand va spalati pe fata;

–         Exfoliati o data pe saptamana, cu un demachiant nonabraziv;

–         Alege un demachiant fara ulei,  de hidratare;

–         Intotdeauna demachiati-va  seara, inainte de culcare;

–         In timpul procesului de vindecare a acneei, asigurati-va ca lasati fata sa respire cat mai mult posibil. Indepartati machiajul cat stati acasa.

Daca sunteti in cautare de un demachiant natural, crema hidratanta, produse de machiaj, produse de par sau exfoliante, puteti cere intotdeauna recomandari aici.

Acneea poate fi debilitante, in special in formele sale cele mai grave. Cu o gama larga de optiuni de tratament natural al acneei, variantele farmaceutice sunt de cele mai multe ori neoportune.

Produsele naturale folosite in tratarea acneei, s-au dovedit a fi cele mai putin invazive, cu cele mai putine reactii adverse, si cu o resursa bogata si ieftina in tratamentul natural.

Sursa:  http://www.damyhealth.com/2014/12/the-complete-guide-to-treating-acne-naturally/

 

 

 

 

 

Comentariul dvs.

  • (will not be published)