Vergeturile se formeaza de obicei in timpul sarcinii, dupa schimbari bruste de greutate sau la adolescenti care au crescut brusc in inaltime.
Vergeturile sunt de fapt niste rupturi de tesuturi datorate unei slabe elasticitati a pielii. Acestea nu pot fi tratate definitiv insa pot fi atenuate si prevenite!
Dar pentru că motivul formării vergeturilor este bine cunoscut – lipsa de elasticitate a pielii – e foarte ușor să prevenim apariția acestor dungi inestetice.
Iata cateva remedii naturale care pot atenua si preveni vergeturile
1. Suc de lămâie
Lamaia este acida și are proprietăți de albire naturale , sucul de lamaie este un remediu eficient pentru atenuarea vergeturilor. Pur și simplu taie o lamaie , stoarce sucul proaspat si freaca -l ușor pe piele afectate . Păstrează pentru aproximativ 10 minute și apoi clateste cu un pic de apă caldă . Repetați de câteva ori în fiecare zi pentru a vedea rezultate mai bune.
Datorita continutului de vitamina C ajuta la stimularea colagenului care mentine pielea elastica, astfel se explica efectul benefic antivergeturi.
2. Masaj ulei vegetal presat la rece
Uleiurile hidrateaza pielea in profunzime si confera pielii elasticitate, astfel riscul de a face vergeturi este diminuat la maxim.
Pentru rezultate benefice alege un ulei presat la rece, intrucat are un continutul ridicat de vitamina E si alte active vegetale care sunt benefice pentru piele.
Pentru a favoriza absorbția optimă a substanțelor nutritive aplică uleiul după duș, pe pielea putin umeda. In timpul sarcinii masajul cu ulei trebuie efectuat de 2 ori pe zi, in special in ultimele luni de sarcina, cand pielea este foarte intinsa si solicitata.
Uleiurile care au rezultate dovedite de prevenire a vergeturilor in timpul sarcinii sunt: cocos, argan, masline, migdale, macadamia, ulei de rosa mosqueta (ulei din samburi de macese), avocado.
Foarte indicate și benefice sunt combinațiile din 2-3 uleiuri.
3. Masaj cu unturi vegetale
Unturile vegetale sunt grăsimi extrase din diverse nuci exotice – unt de shea (unt de karite), unt de cacao și unturi obținute prin prelucrarea diverselor uleiuri – unt de migdale, unt de argan, unt de fistic.
Unturile se pot amesteca cu uleiuri și astfel obții un amestec foarte cremos și ușor de aplicat.
La fel ca și uleiurile, se aplică după duș, pe pielea umedă.
4. Albuș de ou
Albșul de ou este bogat în proteine și acest lucru este util în a atenuarea vergeturilor . Bate 2 albușe, aplică pe pielea curată, după uscarea completă clătește cu apă și aplică un ulei hidratant – migdale, argan, macadamia, caise.
Colecta albii din două ouă , bici ușor și aplică un strat gros pe marcajele . Odată ce pachetul de ou sa uscat complet , se clătește cu apă și apoi hidratează zona prin aplicarea unor ulei de masline .
5. Vitamina E
Vitamina E are proprietăți antioxidante , astfel prevenind deteriorarea pielii și a colagenului din piele.
Adauga câteva picături de vitamina E în crema hidratantă preferată, în uleiul de masaj.
Este foarte important și consumul intern de vitamina E – uleiuri vegetale presate la rece, germeni de grâu, pește, cereale integrale.
6. Gel de Aloe Vera
Vergeturile sunt o indicație că pielea a pierdut elasticitatea naturala . Aloe vera are capacitatea de a vindeca pielea si de a stimula regenerarea naturala,fiind un ingredient perfect pentru restaurarea elasticitatii pielii.
Taie o frunză din planta de aloe , sectioneaza pe mijloc , maseaza -l zilnic pielea afectata cu partea zemoasa a frunzei de aloe.
Daca nu ai planta la dispozitie alege gelul de aoe vera.
Pentru rezultate mai bune, combina gelul de aloe vera cu cateva picaturi de vitamina E naturala si praf de vitamina C.
Dacă alături de aceste remedii vei avea grijă de alimentație, cu siguranță vei fi încântată de rezultate și nici nu va trebui să cheltui sume impresionante.
Alimentația zilnică ar trebui să includă fructe și legume bogate în vitamina C, cereale integrale, proteine de buna calitate – ouă, peste, quinoa, seminte de chia.