Serial autentic de Autoexplorare, Autocunoastere si Autodefinire
DOR – LONGING
A fi om înseamnă a simți dor și melancolie.
Pot simți dorul, sunt OM, sunt uman, am sentimente, deci sunt special. Îl simți ca o apasare care pune stăpânire pe toată cavitatea toracică. Respirația se modifică, pare că nu mai ai aer și pulsul crește. Cu siguranță trebuie să închizi ochii ca să reziști. Mie, de exemplu, când îmi e dor de cineva, de fapt îmi e dor de felul în care m-am simțit în preajma acelei persoane sau intr-o anume situatie. Pentru mine, dorul se manifestă în multe feluri și cu intensități diferite. De la senzații copleșitoare, până la stări dulci și calde. Este trăirea pe care o simt că trece cel mai rapid prin tot spectrul emoțiilor. Este și ușor de acceptat, dar și greu de integrat, uneori.
Unele doruri sunt ușor de văzut/identificat, exprimat și împlinit, dar cele profund înrădăcinate în sine pot fi mai dificil de observat si mai greu de satisfacut.
Cum e pentru tine dorul de a fi auzit cu adevărat dar ai acea neputință de a comunica?
Cum e pentru tine să fii iubit în felul în care ai nevoie sa fii iubit/ă, apreciat/e, nu doar sa primesti ceea ce soseste catre tine?
Te gandesti sau analizezi vreodata asupra modului în care exprimi sau nu nevoile tale?
Ce anume din tine îți vorbește despre dorințele tale?
Cat de mult simți că acest DOR te tine in loc si căt iți da aripi?
Cât de ușor îți e să recunoști în fața altora că îți e dor?
Ce faci când îți e dor? Exprimi, reprimi, minimalizezi?
Cum te adaptezi la această emoție?
Dar din ceea ce tie iti doresti si ai acel DOR care te cheama, cat le oferi celorlalti din jur?
Cât de mult dor e prea mult? Atunci când începe să apara in mod constant si în mod prelungit si ajungi sa spui „Mi-e dor sa nu-mi mai fie dor!”. Dorul poate atinge o intensitate asemanătoare suferinței. Oamenii care trec prin asta declară frecvent “Mi-aș dori să nu-mi fie dor!”. Însă a nu-ți fi dor presupune să nu te implici emoțional, să nu conviețuiești cu nimeni, să nu acorzi timp sau încredere nimănui.
Se poate trai cât mai confortabil cu dorul? Vestile bune! Da!
În primul rând, exersând cât mai des intrebarile de mai sus. Apoi se recomanda de catre specialisti:
- Să accepți vulnerabilitatea care vine odată cu dorul, prin conștientizarea faptului că nu poți controla declanșarea acestor trăiri, dar poți schimba felul în care au efect asupra ta;
- Să identifici acele elemente care declanșează amintirile (și odată cu ele dorul), fie că sunt senzații, gusturi, mirosuri, contexte sociale sau familiale și să creezi, în mod conștient, noi contexte care pot înlocui vechile amintiri;
- Evaluează gradul acestei manifestări emoționale în funcție de efectele pe care le are în viața ta. ( Îți creează o dispoziție negativă temporară sau permanentă? Îți afectează activitățile zilnice pe perioade scurte sau prelungite? )
- Daca acest Dor iti afecteaza negativ viata ta de zi cu zi – apeleaza, cu incredere, la echilibrarea oferita de un specialist
