Limite personale – Bounderies – Cum faci asta?

Buna dragilor,

Suntem cu totii dezordonati, tulburati, confuzi in felul nostru unic si a fi curios despre propria ta poveste este intotdeauna un lucru pozitiv.
Astazi startez pentru voi si impreuna cu voi, un Serial autentic de Autoexplorare, autocunoastere si autodefinire, in modul interactiv.

1. Limite personale – Bounderies

Limitele personale – Granitele personale autentice si sanatoase sunt gardurile interne care ne tin din punct de vedere fizic si emoțional in siguranta si sunt o componentă vitala pentru mentinerea unui interior (sine) echilibrat.

Limitele personale se stabilesc la nivel pshic, emotional si mental cu scopul de a ne proteja de ceilalti. Ele ne permit sa separam ceea ce simtim si gandim de ceea ce simt sigandesc cei din jurul nostru. Atunci cand stabilim care sunt limitele proprii intr-un modsanatos ne putem exprima autencitatea si putem sa recunoastem autenticitatea celor din jur. Nu este posibil sa ne bucuram de relatii satisfacatoare fara stabilirea limi telor personale si fara comunicarea autentica si onesta a lor.

E foarte important felul in care eram aliniati la acest concept inca din copilarie – cam cat de bine ar fi putut un parinte anticipa si apoi satisface nevoile noastre si nu in ultimul rand modul nostru de negociere, de depasire a granitelor noastre – are un mare impact asupra limitelor personale interne care ne ghideaza ca adulti in modul în care ne raportam la intimitatea emotionala si fizica.

Dacă am crescut într-un mediu în care limitele personale (granitele interne) au fost depasite constant prin lipsa de spatiu personal sau intotdeauna fiind monitorizat indeaproape sau a existat o completa lipsa granitelor, a unor limitari, fara ca nimeni sa se asigure ca am fost in siguranta, atunci e probabil ca limitele tale sa fie estompate.

        A seta limitele personale inseamna a-ti asuma responsabilitatea, a-ti  pastra integritatea și a  prelua controlul asupra propriei tale vieti. Pentru a ne da seama de limitele personale este nevoie sa stim sa ne descoperim, sa ne autocunoastem, sa ne toleram pe noi insine, sa acceptam ca nu suntem perfecti dar putem fimai buni in diverse domenii.
==================================================================

Cum te raportezi la granitele interne astazi, cum iti percepi limitele personale?

Cum si cat crezi sau simti ca au legatura cu modul de aliniere la acest concept, inca din perioada copilariei?

Limitele le poti seta corect cand te cunosti suficient de bine, cand iti stii nevoile, valorile si capacitatea de vointa si rezilienta.

Cum faci asta? Sa te antrebi repetat ce e important pentru tine. Sa iti notezi. Sa le afirmi. Sa observi cand iti scade energia, in ce situatii ajungi la epuizare

===================================================================

  • Suntem cu totii dezordonati, tulburati, confuzi in felul nostru unic si a fi curios despre propria ta poveste este intotdeauna un lucru pozitiv.
  • Dar unicitatea e puterea noastra interioara!
  • Sa ne dam voie sa o exploram, cunoastem, defini, aplica si sa ne bucuram de manifestarea ei in viata noastra!

===================================================================

Ce inseamna pentru mine limite personale sanatoase?
Sa nu ma mai las pe mine mereu pe ultimul loc.
Sa spun nu atunci cand chiar nu vreu/pot/nu am chef in legatura cu ceva sau cineva.
Sa nu permit sa fiu atacata, jignita, insultata, sa fiu tratata cu agresivitate (pasiva sau activa) de nimeni, online sau offline.
Sa am foarte mare grija cu spatiul si timpul meu si sa comunic clar lucrurile acestea.
Sa nu las lucruri care ma supara, frustreaza sa se adune de teama ca daca spun ce ma deranjeaza voi fi abandonata/respinsa.
Ce inseamna pentru voi? Si cum aplicati?
=====================================================

Serial autentic de Autoexplorare, autocunoastere si autodefinire

„Nu negocia cu nimeni si nu da putere nimanui asupra deciziilor ce tin de Sanatatea ta si Dezvoltarea ta personala. Faci alegeri in fiecare zi. Fa-o intelept: informat si asumat!”

 

Comentariul dvs.

  • (will not be published)