Hidratare – ce, cum, cat, cand?

Hidratarea corectă este o știință. Deshidratarea e o problemă medicală reală!

„HIDRATARE s.f. Acțiunea de a hidrata și rezultatul ei. ♦ (Med.) Introducere de apă în organism în caz de hemoragii, vărsături etc. ♦ (Biol.) Creșterea cantității de apă din organismele vegetale. [< hidrata].”

Stim ca suntem aproximativ 60% – 70% apa. Apa este cea care tine in viata fiecare celula din corpul nostru, ajutand, astfel, la functionarea organelor si mentinandu-ne sanatatea. Poate ca apa nu are cel mai bun gust din lume, dar, este lipsita de calorii si foarte sanatoasa, singura cu adevarat buna pentru corp.

Corpul tău depinde de rezervele de apă pentru a supraviețui, acestea fiind esențiale pentru o sănătate corespunzătoare. Fiecare celulă, țesut sau organ are nevoie de apă pentru a funcționa la parametrii optimi. În fiecare zi, pierzi o anumită cantitate de apă prin intermediul proceselor fiziologice. Când vremea este călduroasă, această cantitate crește semnificativ. Dacă nu înlocuiești apa pe care o pierzi, poți să te deshidratezi rapid.

Apa este esentiala vietii. Este un element vital pentru functionarea organismului. Pe cale de consecinta, trebuie sa te educi in asa fel incat hidratarea adecvata sa fie o constanta a vietii tale.

Ce cantitate de apă ar trebui să bem zilnic?

Unii specialiști recomandă consumul unui litru de apă la fiecare 25 kilograme masă corporală, pe când alţii apreciază că 8 pahare de apă/zi (aproximativ 2 litri) sunt recomandate pentru o bună hidratare, fără a ne raporta la greutatea fiecărei persoane.
Pentru o hidratare corectă, trebuie să ţineţi cont de:

  • activitatea desfăşurată în cursul unei zile: spre exemplu, sportivii de performanţă necesită consumul unei cantităţi mai mari de apă, pentru că au o activitate fizică intensă;
  • temperatura atmosferică: în zilele caniculare, trebuie să ne hidratăm mai mult;
  • existenţa unor boli asociate: hidratarea este foarte importantă în cazul litiazei renale sau a unor infecţii urinare;
  • vârsta şi starea fiziologică: copiii mici şi vârstnicii prezintă un risc mai mare de deshidratare.
  • Femeilor însărcinate sau celor care alăptează le este recomandat să consume o cantitate mai mare de apă.
  • De asemenea, dacă o persoană doreşte să îşi mențină greutatea corporală, are nevoie să bea o cantitate suficientă de apă. Nicio cură de slăbire nu funcționează fără o hidratare corectă.

Senzația de sete vă semnalează că organismul vostru este deja deshidratat!

Cafeaua, băuturile alcoolice, sucurile contin, in general, compusi care ajuta la eliminarea mai rapida a apei din organism. De aceea, daca nu rezisti sa nu le bei, creste aportul de apa fata de normal.

10 motive principale pentru care sa te hidratezi corect:

* Pentru a mentine functia cognitiva in stare buna
O hidratare adecvata este cheia pentru ca procesele cognitive sa functioneze corespunzator. Cercetarile medicale au evidentiat faptul ca o cantitate de apa insuficienta poate avea un impact negativ asupra atentiei, capacitatii de concentrare si memoriei.

* Deficitul de apa conduce la o stare de apatie si somnolenta. Resimtim o stare de oboseala care, parca, nu mai trece, indiferent de cate ore de somn avem. Creierul este organul cel mai solicitat din organism. Nu numai ca face posibile activitatile de fiecare zi, dar, mentine si o functionare adecvata a celorlalte organe ale corpului. La randul sau, creierul este format, in proportie de 75%, din apa. Este normal ca in lipsa apei sa intervina oboseala si lipsa de concentrare. De aceea, se recomanda sa ai langa tine intotdeauna o sticla cu apa.

* Pentru a mentine sanatatea rinichilor
Desigur, pietrele la rinichi nu sunt de dorit. Acestea pot fi, insa, evitate, daca bei suficienta apa. Ideea este urmatoarea: rinichii elimina substantele toxice din organism. Cu alte cuvinte, au un rol foarte important in procesul de detoxifiere a organismului (oarecum asemanator cu ficatul). Apa asigura transportul substantelor in organism, preia deseurile metabolice si le conduce spre rinichi/ficat de unde sunt, ulterior, eliminate din organism. Daca rinichii nu au la dispozitie destula apa, din corp se va elimina o cantitate mai mica de urina, dar, care va fi mai concentrata, adica mai inchisa la culoare. Apa este cea care ajuta la diluarea sarurilor si mineralelor din urina, adica, exact cele pe care le cunoastem noi sub numele de „pietre la rinichi”. In urina diluata (adica, in prezenta unei cantitati suficiente de apa), pietrele la rinichi nu se pot forma.

* Pentru a avea o digestie buna si un tranzit intestinal normal
Apa este cel mai bun laxativ. Daca nu te hidratezi suficient, organismul se va folosi de apa pe care o are la dispozitie, iar consecinta va fi ca tu vei suferi de constipatie. In plus, nici alimentele nu vor fi digerate adecvat, iar acest lucru va duce si la alte probleme de sanatate.

* Pentru a mentine un sistem imunitar puternic
Un sistem imunitar puternic este cel care ne protejeaza de numeroase afectiuni si face ca organismul sa lupte mai eficient impotriva racelilor, alergiilor, virusurilor si a unor afectiuni mai grave. De asemenea, ne ajuta sa facem fata mai usor schimbarilor care au loc in jurul nostru, inclusiv, sa ne pastram o temperatura adecvata. Acesta este motivul pentru care transpiram, cand ne este cald, si ne zgribulim, cand ne este frig. Tot din aceasta cauza, avem senzatia de sete foarte puternic, atunci cand temperatura este ridicata.

* Pentru a fi optimist, relaxat si odihnit
Apa este cea care scade sau chiar elimina stresul, oboseala, contribuie la relaxarea organismului si ne ajuta sa ne odihnim adecvat. Asta nu inseamna ca, inainte de culcare, iti asiguri un somn linistit si neintrerupt daca bei multa apa. Este, totusi, indicat sa bei un pahar cu apa sau ceai cu minim o ora inainte de culcare, pentru a nu risca sa mergi de prea multe ori la toaleta, in cursul noptii.

* Pentru a avea o piele cu un aspect sanatos si frumos
Deshidratarea se simte foarte puternic la nivelul pielii. Aceasta devine terna, uscata, o simti altfel decat in mod normal. O piele uscata inseamna ca este si mai dispusa la aparitia ridurilor. O piele adecvat ingrijita presupune si hidratarea la exterior, cu diferite produse cosmetice, dar si o buna hidratare in interior. De aceea, este esential sa bei zilnic suficienta apa.

* Pentru a avea flexibilitate si articulatii sanatoase

* Pentru a mentine o greutate corporala normala
Daca ai o digestie corecta si daca bei destula apa, metabolismul tau va functiona normal. Un pahar cu apa poate reduce apetitul alimentar, ducand la senzatia de satietate. Acest lucru conduce la o scadere a numarului de calorii consumate la masa. Cu alte cuvinte, apa ajuta la mentinerea sanatatii si aspectului corpului.

Modalitati prin care poti fi incurajat sa te hidratezi corespunzator pe parcursul zilei:

  • tine minte sa bei 8 pahare de apa pe zi; daca simti nevoia, pune intreaga cantitate de apa necesara langa tine si urmareste cat mai ai de baut, pe masura ce trece timpul.
  • bea apa chiar daca nu iti este sete; senzatia de sete este ultimul semnal al deficitului de apa. In mod sigur, la nivelul organelor, este nevoie de apa. Cel mai bine ar fi sa bei putin si des, in special, in timpul sezonului cald.
  • bea un pahar cu apa imediat la trezire si unul cu o ora inainte de culcare;
  • lichidele se absorb mai usor de organism cand sunt reci; bea, asadar, apa de la frigider.
  • daca nu-ti place sa bei apa simpla, stoarce in ea cateva picaturi de lamaie, sau pune menta, ghimbir, aloe vera, bucatele de limeta sau lamaie;
  • nu refuza niciodata un pahar cu apa, chiar daca nu il poti bea pe tot;
  • tine in apropierea ta o sticla cu apa cand lucrezi;
  • nu pleca nicaieri fara sa ai la tine o sticla de apa;
  • daca ai de luat medicamente, ia-le cu multa apa;
  • foloseste paiul, pentru ca, astfel, bei mai usor cantitati mai mari de apa;

💚 Nu negocia cu nimeni si nu da putere nimanui asupra deciziilor ce tin de Sanatatea ta si Dezvoltarea ta personala.
💚Faci alegeri in fiecare zi. Fa-o intelept: informat si asumat!

www.naturissimo.ro

 

Comentariul dvs.

  • (will not be published)