Cu siguranta ai auzit deja despre longevitatea bărbaților și femeilor japoneze, cea mai mare parte atribuite alegerile lor alimentare și stilului de viață. Mancarea traditionala japoneza a fost lăudat pentru beneficiile sale de sănătate.
Naomi Moriyama a decis să împartă principiile de bază ale gatitului din tara sa, în cartea ei "femeile japoneze nu se ingrasa si traiesc mai mult". Ea susține că intorcandu-se la modul de gatit traditional, pregatind produsele alimentare, asa cum a invatat de la mama ei, au ajutat-o pe ea si sotul ei sa piearda din greutate si sa ii creasca nivelul de energie.
În aceste zile, cand japonezii se confrunta cu provocarile vietii moderne, ce aduce și adoptă mai puține alimente de promovare a sănătății, înțelepciunile vechi nu sunt uitate.
Cele 7 secrete ale poporului japonez pentru sanatate
Principiile japoneze urmarite atunci când aleg, pregătesc si mănânca alimentele, toate joacă un rol important în "formula magica". Ai citit probabil despre ele înainte, dar Moriyama le rezumă în 7 categorii:
1. Dieta pe baza de pește, soia, orez, legume și fructe
O mancare japoneza gatita in casa, este cheia succesului. Uita de mesele complicate din restaurant. O masă tradițională în Japonia consta de obicei din niște pește la grătar, un pic de orez, legume la foc mic, un bol de supa miso, și ceai verde (care are 8 beneficii de sănătate uimitoare ) și fructe pentru desert.
2. Porțiuni mici
Ați observat că alimentele servite într-un restaurant japonez vin in portii mici, plăcute la vedere și vă satisface în ciuda cantitatii mici? Prezentare este importanta în Japonia și regula este de a se bucura de alimente încet. Alte lucruri care vă ajută sa mancati mai putin sis a slabiti sunt:
· Farfuriile nu sunt complet umplute.
· Fiecare fel de mancare este servit pe farfuria proprie.
· Alimentele sunt aranjate într-un mod ce scot in evidenta frumusețea naturală și te face să te opresti si sa te bucuri de elemente estetice.
· Ești încurajat să te opresti din mâncat atunci când ești 80% plin.
3. Găteste light
Aburul, gratarul, sautéing, fierberea sau prajerile rapide, se amestecă si sunt folosite pentru a pregăti felurile de mâncare. Bucătari japonezi aleg uleiuri prietenoase cu inima si evita metodele care ar expune ingredientele la temperaturi ridicate pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea, se bucură de alimente proaspete ce isi pastreaza elementele nutritive, pe tot procesul de gatire.
4. Nu pâine, doar orez
Dieta japoneză nu contine pâine. În schimb, orezul este servit la fiecare masa, eliminand astfel consumul de făină de grâu rafinat.
5. Mic dejun alimentat cu supa miso
In Japonia, micul dejun este considerat o masă importantă și este servit ca o varietate de feluri de mâncare mici. Un bol de supa miso, bogat in probiotice, este adesea prima masă a zilei pentru a oferi un impuls suplimentar.
6. Mai putine deserturi
Deserturile dulci nu sunt uzuale în Japonia. Deserturile pot fi servite, dar acestea sunt mai mici și nu atat de frecvente ca in vest.
7. Atitudine diferită fata de alimente și diete
Femeile japoneze pentru ca se bucura și consumă o mare varietate de alimente; ele nu sunt la fel de preocupate de dieta ca si femeile occidentale.
Cele 7 alimente cheie ale dietei japoneze
1. Peștii
Aproape 10% din productia de peste globala, este consumată în Japonia. Dacă te gândești la abundenta de acizi grasi omega-3 prezenti in uleiul de peste, devine clar modul în care japonezii reușesc să rămână sanatosi si tineri
Omega 3 are beneficii de sănătate uimitoare și poate preveni, de asemenea, cancerul de san.
2. Legumele (maritime și terestre)
Plin de antioxidanti, vitamine si minerale, legumele fac, de asemenea, sa te simti mai plin. Japonezii sunt cunoscuti pentru ca consuma de 5 ori mai multe legumele crucifere (broccoli, varza verde, varza de Bruxelles, nap, bok choy-varza chinezeasca), comparativ cu americanii. Legumele de mare, cum ar fi iarba de mare, sunt, de asemenea, o sursă importantă de nutrienți și caracteristici în multe feluri de mâncare japoneze..
3. Orezul
Orezul este principalul aliment al japonezilor si te face să eviți sodiu (sarea), grasimile saturate si colesterolul. Pentru o masa sanatoasa, opteaza pentru orez brun. Pentru a marii proprietatile curative, o puteti face mai sanatoasa adaugand ulei atunci cand fierbe apa.
4. Soia
Japonezii consuma o multime de soia – aproximativ 50 de grame pe zi. O mulțime de mâncăruri tradiționale japoneze sunt realizate din soia. Soia obisnuia sa fie o alegere buna in alimentatie si avea o calitate mai buna in trecut, fata de zilele noastre, cand consumul de soia este ata de controversat.
5. Taitei
Acest important aliment Asiatic, scăzut în grăsimi. În Japonia, taitei vin în multe soiuri și pot fi făcute din fasole mung și hrișcă (taitei soba). Evitati taiteii instant, deoarece acestia au o parte întunecată.
6. Ceaiul verde
Cel mai bun mod de a termina o masă japonez este de a avea o ceașcă mică de ceai verde. Bogate in antioxidanti, acesta va proteja inima ta și îndepărta alte boli cronice. Lăudat în special, este ceaiul verde Matcha .
7. Fructele
Aportul de alimente procesate bogate in grasimi, este redus în continuare prin servirea de fructe proaspete în loc de biscuiți, prăjituri și brioșe. Feliile decorative ale fructelor, fac o opțiune de desert mai mare.
Unele limitări importante ce trebuie luate in considerare
Deși dieta japoneza a avut un succes considerabil, există unele limitări, iar unele dintre alegerile alimentare au fost chestionațe recent:
1. Utilizarea sosului de soia este prea liberala – utilizarea de soia nu mai este foarte recomandata, dacă nu este consumata fermentata.
2. Orez alb rafinat – orezul alb este o sursă de carbohidrati simpli, și a fost asociat cu unele boli cronice. Înlocuiți-l cu orez brun (carbohidrati complex) și pentru a preveni bolile de inima si diabet zaharat de tip 2.
3. Legumele conservate în sare ar putea crește nivelul de sodium la un nivel nesanatos, atunci când sunt consumate în cantități mari. Sosul de soia include sodiu, de asemenea, așa că totul se adauga.
Nu ar trebuie sa va limitati doar la bucătăria japoneză. Alte diete asiatice v-ar putea aduce o multime de beneficii, deoarece acestea includ adesea legume proaspete, pește și nu se bazează pe produsele alimentare prelucrate