De ce este important un ritual de îngrijire a tenului

O rutina de ingrijire a tenului atat de dimineata, cat si seara reprezinta un obicei sanatos pentru pielea dumneavoastra. In cadrul acestei rutine de ingrijire, foarte importanta este ordinea de aplicare a produselor si asocierea acestora. O rutina corecta poate avea un impact pozitiv asupra pielii dumneavoastra, in timp ce o rutina gresita poate afecta aspectul tenului dumneavoastra si chiar poate provoca iritatii si inrosire.

O rutina de ingrijire bine pusa la punct te poate ajuta sa reduci efectele nedorite cauzate de factorii externi, sa tii sub control simptomele anumitor afectiuni si sa iti imbunatatesti aspectul general al pielii. Te invitam sa descoperi in continuare cum poti creea o rutina de ingrijire optima pentru nevoile tenului tau.

Tine cont de tipul tau de ten

Inainte de a stabili o rutina de ingrijire, este esential sa iti cunosti tipul de ten si caracteristicile acestuia. Analizeaza-ti pielea cu atentie sau apeleaza la un specialist daca ai nevoie de indrumare. Princip

  • tenul normal – este tipul de ten considerat ideal, cu o textura uniforma, fara imperfectiuni si cu o productie moderata de sebum. Tenul normal este echilibrat, nici prea gras, nici prea uscat;
  • tenul gras – acest tip de ten se caracterizeaza printr-o productie excesiva de sebum, ceea ce ii confera un aspect lucios, cu pori dilatati. Persoanele cu ten gras sunt predispuse la acnee, cea mai frecvent intalnita afectiune a pielii. Studiile arata ca peste 85% din populatie se confrunta cu acneea la un moment dat in viata [2];
  • tenul uscat – are un nivel scazut de hidratare si de sebum, ceea ce il face sa fie delicat si sa aiba tendinta de a se descuama.
  • tenul mixt – este o combinatie intre tenul gras si cel uscat, cu o zona T (frunte, nas si barbie) mai grasa si piele mai uscata in restul fetei;
  • tenul sensibil – este foarte reactiv la factori externi, cum ar fi produsele de ingrijire a pielii, poluarea si temperaturile extreme. Persoanele cu ten sensibil pot prezenta iritatii, roseata si uscaciune.
                                                                             Iata pasii pentru o rutina corecta de ingrijire a pielii:
masca antiage, uleiuri esentiale, cosmetice bio
  • Curatarea tenului.
  • Aplicarea toner-ului.
  • Aplicarea serului.
  • Aplicarea cremei de ochi.
  • Utilizarea tratamentelor de tip „spot cream”.
  • Hidratarea.
  • Aplicarea uleiului de fata.
  • Aplicarea protectiei solare.

 

 

Rutina minima in 3 pasi

Rutina minima presupune respectarea a 3 etape:

1.Curatarea tenului cu un gel de curatare bland, potrivit tipului tau de ten. A nu se confunda demachierea cu etapa de curatare deoarece produsele demachiante indeparteaza make-up-ul si impuritatile insa nu dizolva sebumul, nu desfunda porii si nici nu curata in profunzime.

2. Hidratarea pielii este absolut esentiala deoarece bariera de protectie a pielii ramane neafectata doar atunci cand straturile acesteia sunt hidratate corespunzator. Desi consumul de lichide este esential, pielea are nevoie si de hidratare din exterior, tocmai de aceea, alege un produs hidratant potrivit tipului tau de ten si hidrateaza-l de doua ori pe zi. Chiar daca te confrunti cu un ten gras/foarte gras, hidratarea este esentiala. Asigura-te ca alegi un produs light, care hidrateaza fara sa incarce si fara sa lase senzatia lipicioasa pe ten (ex: produsele cu Acid Hialuronic).

3. Protectia solara este atat de importanta si totusi atat de neglijata. Fara aceasta, pielea noastra se lupta mereu cu razele UV (extrem de puternice si iarna) care o deshidrateaza, duc la aparitia ridurilor, petelor pigmentare si care pot provoca chiar leziuni pe piele. Alegerea SPF-ului poate fi complicata deoarece multi dintre clienti se plang de faptul ca SPF-ul lor lasa pelicula alba, sunt lipicioase sau creeaza un luciu inestetic pe ten.

P.S. SPF-ul se aplica zilnic pe ten, in rutina de dimineata, inclusiv iarna! Razele UV sunt daunatoare pentru ten chiar si in sezonul rece!

Rutina complexa mai poate contine:

1.Lotiune/produs demachiant – extrem de util daca purtati make-up. In cazul acesta, curatarea in doi pasi este esentiala deoarece multe produse de make-up au nevoie de lotiuni speciale care indeparteaza chiar si make-up-ul rezistent la apa. Foloseste demachiantul mai intai si apoi curata tenul cu gelul de curatare.

2. Lotiune tonica/ toner – acesta reprezinta un pas extra in rutina insa este extrem de util. In functie de ingredientele din compozitie, acesta poate exfolia, poate hidrata, poate avea rol antioxidant, poate regla PH-ul pielii astfel incat produsele urmatoare sa fie absorbite mai bine etc. In functie de nevoile pielii tale, poti alege un toner a carui ingrediente sa actioneze conform nevoilor.

3. Serurile au devenit in scurt timp favoritele tuturor tocmai pentru ca au o multime de beneficii pentru ten. In primul rand, spre deosebire de creme, serurile au in general concentratii mai mari de ingrediente-active decat o crema/lotiune etc. In plus, acestea sunt create din ingrediente cu molecule mai mici, capabile sa patrunda adanc in piele si sa actioneze in consecinta. Practic, in timp ce cremele si lotiunile actioneaza in straturile superioare ale pielii, serurile patrund adanc in derm si actioneaza acolo. In functie de ingredientele din compozitie, acestea au diferite actiuni (hidratante, antioxidante, antiseboreica, anti-pete, antirid etc).

4. Cremele pentru conturul ochilor sunt create din ingrediente utile pentru zona ochilor in care pielea este de obicei mai subtire si mai sensibila. In plus, acestea contin ingrediente care actioneaza asupra problemelor specifice zonei respective cum ar fi cearcanele sau pungile de sub ochi.

5. Indiferent de tipul tau de ten, de varsta ta sau de nevoile pielii tale, rutina de ingrijire este cea care poate face diferenta intre un ten cu probleme si unul sanatos. Asigura-te ca folosesti produsele corecte care sa satisfaca cele 3 nevoi minime (curatare, hidratare protectie solara) si nu amana utilizarea acestora deoarece, cu timpul, tenul tau iti va multumi.

Pentru ca pielea ta sa fie in cea mai buna forma, tine cont si de urmatoarele recomandari:

  • urmeaza o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale integr
  • bea suficienta apa pentru a asigura un nivel optim de hidratare;
  • incearca sa reduci nivelul de stres – situatiile stresante pot declansa sau agrava anumite afectiuni ale pielii, precum acneea [1];
  • evita fumatul – acest obicei a fost asociat cu aparitia ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura. Fumatul afecteaza nivelul decolagen si elastina din piele si poate creste riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer [1];
  • foloseste produse de ingrijire cu ingrediente cat mai blande, care nu iti irita pielea;
  • consulta in mod regulat medicul dermatolog pentru evaluarea alunitelor si pentru un tratament adecvat, in cazul in care te confunti cu afectiuni ale pielii;

Disclaimer: Acest articol are un rol informativ si nu inlocuieste consultul unui medic dermatolog

Hai pe site si alege-ti produsele potrivite Sanatatii tale, dar si ingrijirii Aspectului Exterior!
💚„Nu negocia cu nimeni si nu da putere nimanui asupra deciziilor ce tin de Sanatatea ta si Dezvoltarea ta personala. Faci alegeri in fiecare zi. Fa-o intelept: informat si asumat!”💚
0728882328
info@naturissimo.ro
@Ioana Ghimici
@Naturissimo by Ioana Ghimici

Comentariul dvs.

  • (will not be published)