Cele mai bune 10 plante pentru dormitor!

Oamenii care au probleme cu somnul din cand in cand, vor fi bucurosi să știe că există multe plante, care nu numai că pot detoxifia aerul din dormitor, dar va pot ajuta sa aveti si un somn linistit noaptea.

Având plante de apartament poate fi un mod frumos de a aduce frumusetea din aer liber în interiorul casei d-voastra, adăugând o pata de culoare si ajutand la purificarea aerului in mod natural, prin consumarea de dioxid de carbon și oferind oxigen proaspăt, ca parte a ciclului lor de viață natural.

Este bine sa avem  plante în dormitor?

Există o dezbatere în curs de desfășurare, dacă este o idee bună de a păstra plantele în dormitor. Motivul pentru acest argument este că, în timpul procesului de fotosinteză, plantele iau dioxidul de carbon (CO2) și emit oxigen, dar pentru că plantele au nevoie de lumină pentru  fotosinteza, pe timp de noapte procesul inverseaza și plantele consuma oxigen în timp ce emit dioxid de carbon.

Cu toate acestea, plantele în dormitor utilizeaza mult mai puțin oxigen decat cred cei care sunt impotriva acestei idei. Și, după cum veți vedea mai târziu, unele plante, cum ar fi limba soacrei, de obicei emit oxigen pe timp de noapte  spre deosebire de alte .

10 plante ce puteti tine in dormitor

Aici aveti selectia  noastra de top 10 opțiuni pentru plante, care sunt perfecte pentru a fi pastrate în dormitor, zi și noapte.

Iasomie

Jasmine este o planta cu minunate flori mici albe și un miros puternic de dulce, care a fost remarcata pentru calitatile sale relaxante, inca din antichitate.

Aceasta planta are proprietati sedative, care au fost prezentate într-un studiu  de catre Wheeling Jesuit Universit, care au aratat ca are un impact pozitiv asupra calitatii somnului: "Când efectele mirosului de  iasomie au fost comparate cu efectele mirosului de lavanda, intr-un spatiu controlat non-miros, distribuirea de iasomie a condus la o mai mare eficiență a somnului  si la o reducere semnificativa a miscarii in timpul somnului”

Uleiul esențial de iasomie este, de asemenea, una dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru anxietate si depresie.

iasomie

iasomie

Lavandă

Lavanda este un alt parfum, care a fost gandit de-a lungul timpului pentru a avea un efect calmant. Un studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine din 2008,  a constatat că mirosul de lavanda a ajutat la calmarea copiilor agitati și la acalmie intr-un stadiu mai profund de adormire.

Ca o alternativă, puteți încerca să utilizați uleiul esential de lavanda care este, de asemenea una dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru un somn mai bun.

Puterea lavandei  transcende vârsta – poate fi relaxanta și plăcuta ca miros, pentru oameni de toate varstele. Lotiunile si uleiurile parfumate cu lavanda abundă pe piața comercială, dar de ce nu mergem direct la sursa pentru a culege recompensele naturii din planta de lavanda?

lavanda

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Conform specialistilor de la NASA, Limba soacrei este una dintre cele mai bune 10 Plante de casa pentru  filtrarea aerului. Este minunata pentru curățarea aerului din dormitor, atât ziua cat si  noapte și frunzele sale verzi-și-galben simple se pot potrivi bine cu orice decor.

În timp ce unele plante consuma oxigen pe timpul noptii, planta limba soacrei emite oxigen pe timp de noapte, ceea ce face ca aerul din dormitorul tau, sa fie mereu  proaspăt și curat, in mod natural, indiferent de ce moment al zilei este.

limba soacrei

Valeriană

Efectele hipnotice ale valeriana au dovedit de stiinta,  printr-un studio din  2004, realizat de o echipa de cercetatori din Japonia, care  au arătat că pur și simplu prin inhalarea parfumului  florilor sale roz , este suficientă pentru a spori activitatea sistemului GABA a creierul, sistemul responsabil pentru relaxarea corpului și pregătindu-l pentru somn.

Radacina de valeriana este, de asemenea, una dintre cele mai bune 12 plante pentru insomnie. Acesta este utilizata ca un tratament sedativ și anti-anxietate și este un ingredient comun în produsele promovate ca sedative ușoare și ajutoare de somn, pentru tensiune și insomnie

Planta valeriana nu este doar pentru a fi admirata si este un remediu natural, ce ii ajuta pe cei care sufera de insomnie, sa aiba un somn bun si  de calitate.

valeriana

Gardenie

La fel ca si plantele de  iasomie, gardeniile au flori albe și un miros frumos, de asemenea pot avea un efect sedativ remarcabil asupra celor care inhaleaza parfumul lor.

În studiul din 2010 realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Heinrich Heine din Düsseldorf s-a arătat că gardeniile au fost la fel de eficiente ca și Valium în a ajuta corpul și creierul să relaxeze.

In loc de a folosi somnifere, ia în considerare păstrarea unei plante de gardenie pe masă lângă pat pentru a spori relaxarea in dormitor,  folosind puterea terapeutică a parfumul acestei plante.

gardenie

Aloe Vera

Aloe vera este una dintre plantele miraculoase ale naturii: gelul de aloe vera poate ajuta la vindecarea tăieturilor mai repede, ajuta la digestie și are o multitudine de alte proprietăți de vindecare

Este o buna idea de a pastra o planta  de aloe vera in dormitor, deoarece ca si  planta de limba soacrei, planta de aloe vera emite oxigen în timpul serii, lăsând aerul nopții proaspat si curat pentru un somn mai odihnitor. Este, de asemenea, o planta usor de ingrijit, deoarece nu are nevoie de udare frecventa, sau ingrijire speciala, ca alte plante..

aloe vera

Planta paianjen (Chlorophytum comosum)

Planta paianjen este un uimitor purificator de aer natural, cu capacitatea de a elimina cu eficiență formaldehida dăunătoare din aerul pe care îl respirăm. Intr-un studiu realizat de NASA, planta paianjen s-a dovedit ca poate elimina pana la 90 la suta de formaldehidă din aerul din jurul lor. Pentru a avea aer proaspăt în timp ce va odihniti, păstrați o plantă paianjen sau două pe un raft in dormitor.

Planta-paianjen

Gerbera

Deși nu este la fel de ușor de întreținut ca planta de aloe vera sau limba soacrei, planta gerbera are flori minunate care aduc bucurie în orice spațiu. Ca si planta de aloe vera și limba soacrei, margareta gerbera face ore suplimentare in timp ce dormi, eliberând oxigen în aer pe timp de noapte. Acest lucru o face o  planta ideala pentru un insomniac în căutarea unui mod de a infrumuseta camera si in acelasi timp sa creasca nivelul de oxigen din aerul din dormitor.

gerbera

Iedera englezeasca (Hedera Helix)

În același studiu in care NASA a arătat efectele detoxifiante ale plantei păianjen, planta iedera engleasca s-a dovedit a fi un purificator de aer de top, făcându-l ideal pentru dormitoarele unde exista nevoie de aer proaspăt. Conform cercetarilor, ajută suferinzii de alergii prin purificarea aerului din jurul ei.

Notă: planta iedera engleasca, deși utile pentru curățarea aerului, sunt toxice daca sunt ingerate. Opteaza pentru un alt tip de planta în dormitor, dacă aveți copii mici sau animale de companie care pot mânca frunzele.

iedera englezeasca

Crinul pacii (Spathiphyllum)

Prezinta capacitatea de a elimina nu numai de formaldehida, dar și benzenul din aerul din jurul ei, crinul pacii poate improspata aerul și ajuta la menținerea unui mediu uscate , in zonele cu umiditate crescuta, marind nivelul de umiditate de până la 5 la sută în camerele in care sunt acestea.

Acest lucru le face ideale pentru zonele cu clima uscata, iar pe deasupra fac mult mai puțin zgomot decât un umidificator de aer electric! Ele sunt, de asemenea, usor de întreținut, care necesita apa, in medie,  doar o dată pe săptămână.

crinul-pacii

O altă opțiune fantastic de a combina cu aceste plante este de Lampa din Sarea de Himalaya, care poate ajuta foarte mult la indepartarea smogului electronic din dormitory, sau puteți folosi o combinatie din uleiurile esentiale folosite pentru  insomnie și un somn mai bun.