Ceasul biologic ai pielii!

Profită de energia nopții pentru a avea o piele frumoasă

Când este cel mai bine să aplici crema de noape? Și cât trebuie să dureze somnul de frumusețe?

Știai că dacă aplici crema de noapte prea târziu, ingredientele active nu își mai fac efectul?

Află care sunt orele perfecte pentru demachierea și curățarea tenului, pentru aplicarea vitaminelor cosmetice și pentru aplicarea cremelor de noapte.

demachiereRecent s-au efectuat numeroase studii referitoare la diversele etape ale zilei și acțiunea asupra pielii. Specialiștii au reușit să demonstreze că pielea are un propriu ritm cicardian sau ceas biologic, iar eficiența anumitor substanțe depinde de ora la care sunt aplicate, această descoperire îi va ajuta în crearea de produse specifice cu acțiune țintită și mult mai eficientă.

Pentru a avea un ten frumos la trezire și pentru a întarzia apariția ridurilor, alături de rutina coorectă de îngrijire, alimentația sănătoasă și sport, îți propun să încerci să ții cont de anumite ore ale serii atunci pentru diversele etape de îngrijire a pielii.

Ora 20.00 – 21.00

Perioada perfectă pentru curățarea, demachierea tenului și aplicarea măștilor/tratamentelor purifiante.

Este ora când organismul face trecerea din starea de curățare în cea de regenerare.

Așadar, pielea trebuie demachiată până la ora 21.00, urmată eventual de o mască,  iar aplicarea  cremei de noapte să nu depășească ora 22.00

Ingredientele active din cremă au nevoie de timp pentru a fi absorbite de piele.

Ora 21.00 – 22.00

Perioada ideală pentru aplicarea cremei de noapte sau a unui ulei regenerant.

Organismul începe să secrete serotonină, care îndeamnă celulele corpului nostru la somn.

Activitatea hormonală suferă modificări, iar organismul devine mai predispus la alergii și reacții inflamatorii – așa se explică de ce pișcăturile insectelor devin mai deranjante în timpul serii, pielea se inflamează și apar mâncărimi,

În acestă perioadă, pielea, de multe ori, are o culoare roșiatică – explicația constă în  scăderea nivelului de adrenalină concomitent cu dilatarea capilarelor și intesificarea circulației sanguine în zona feței.

Dacă planifici o ieșire în oraș va trebui să apelezi la un artificiu cosmetice – fondul de ten sau pudra.

Ora 22.00 – 23.00

După ora 23.00 celulele pielii încetează treptat să absoarbă activele cosmetice, însă în același timp se intensifică asimilarea ingredientelor aplicate până la această oră.

Întrucât circulația sângelului încetinește, iar capilarele au un tonus mai redus, crește posibilitatea ca tratamentele aplicate mai aproape de miezul nopții să favorizeze inflamațiile, iar dimineața pielea poate fi mai roșie. În special cremele antirid conțin active puternice, care pot să cauzeze iritații.

Ora 23.00 – 4.00 dimineața

În această perioadă sunt active în special ingredientele cosmetice cu rol antioxidant – vitamina A, vitamina E, vitamina C, coenzima Q10 și ingredientele care au capacitatea de a pătrunde adânc în piele. Este perioada în care celulele sunt într-un puternic proces de regenerare.

Este bine să reținem că pielea se regenerează cel mai bine înainte de miezul nopții, iar în timpul somnului acest proces se intensifică.

Iată de ce este bine să adormim mai devreme!

De asemenea, specialiștii recomandă minim 6 ore de somn, pentru o regenerare optimă a celulelor.

Somnul de calitate trebuie să fie adând și odihnitor, persoanele care se trezesc frecvent din somn au pielea mai ridată, susțin specialiștii.

În faza somnului adânc, viteza de reproducere a celulelor pielii crește de aproximativ 8 ori, față de celelalte faze.

Ora 4.00 -5.00  dimineața

Organismul se trezește treptat, însă procesele de regenerare în straturile pielii continuă.

Spre dimineață devin mai active acele componente cosmetice care acționează asupra fibroblastelor – celule dermice responsabile pentru secreţia fibrelor de elastină şi colagen şi a glicozaminoglicanilor care formează matricea de susţinere a dermei.

În cazul în care te demachiezi în fiecare seară,aplici constant produse de regenerare, creme antirid, uleiuri regenerante și totuși dimineața nu ești prea mulțumită de aspectul pielii, poate vei reuși să găsești răspunsul în teoria ritmului cicardian, și dacă o vei testa, sper să găsești și soluția.

Aștept păreri J

Eu una recunosc ca de cele mai multe ori ma demachiez și aplic un ulei abia spre miezul nopții, iar de mersul la somn devreme nici nu mai are rost să pomenesc…

De acum voi încerca cel puțin să mă demachiez și să aplic uleiul hidratant mai devreme, cand pielea este mai receptivă.

Surse:

http://greenvillederm.blogspot.ro/2013/10/skin-cells-follow-circadian-rhythms.html

http://www.skin-care-forum.basf.com/en/author-articles/chronobiology-and-rhythms-of-the-skin/2006/04/11?id=d5375e36-589a-4f20-b5e2-201110f840a0&mode=Detail

http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/body-s-circadian-rhythms-affect-skin-stem-cell-regulation

http://www.medicaldaily.com/our-skin-cells-have-biological-clock-241490

 

Comentariul dvs.

  • (will not be published)