Gasindu-se sub diverse sortimente (alba, albastra, roz, galbena, verde, gri), argila are o compozitie asemanatoare corpului uman, fiind extrem de bogata in saruri minerale, microelemente si substante active din punct de vedere microbiologic.Contine mangan, siliciu,calciu, titan,aluminiu,potasiu,sodiu. Cu proprietati antiseptice, cicatrizante, antitoxice, cu efect la nivelul sistemului nervos,respirator si al tractului digestiv, isi dovedeste utilitatea atat prin uzul extern cat si prin cel intern.
Argila prezinta tropism, proprietate prin care se autodirijeaza in zona organismului care se dovedeste a avea nevoie de regenerare. Are capacitatea de a actiona asupra glandelor endocrine, putand totodata sa influenteze metabolismul.
Argila are capacitate de absorbtie, potenteaza imunitatea, echilibreaza valorile tensiunii arteriale si ale glicemiei, are efect anti-stress. Este recomandata in afectiuni gastro-intestinale (ulcer gastric sau duodenal, gastrita), patologie hepatica, oftalmologica, in colicile renale, precum si in afectiunile pielii.
Argila –uz extern:
Argila vindeca acneea (in acest caz se recomanda in plus si cura interna), ranile provocate de arsuri datorita efectului antiseptic si cicatrizant, utilizandu-se sub forma unor masti aplicate zilnic. In caz de abces sau furuncul, argila se administreaza direct pe zona afectata de cateva ori pe zi. Masca de argila indeparteaza ridurile, cuperoza, punctele negre si eruptiile de pe piele.
Argila-uz intern:
Este benefica in afectiuni precum angina pectorala, laringita, astm bronsic, bronsita, sinuzita, amigdalita, ulcer gastro-duodenal sau gastrita, in patologia prostate sau afectiuni ale nervilor, migrene, dureri lombare.
Avand in vedere ca argila este un produs natural, ideal ar fi ca in timpul curelor sa se apeleze si la o dieta naturala, pentru a-i amplifica efectele benefice. Astfel, se va tine un regim bazat pe fructe, legume si verdeturi proaspete, sucuri de fructe naturale, carne slaba sau peste, evitandu-se toxinele alimentare, carnea grasa si rosie, cafeaua, bauturile carbogazoase, condimentele.
Beneficiile diferitelor tipuri de argila
– argila albastra, continand peste 40 de microelemente, este utilizata in special in tratamentul alcoolismului, in afectiuni ginecologice (fibrom uterin, tulburari menstruale, polipi), psoriazis, artrita, fracturi, infectii urinare, osteoporoza.
– argila alba (caolinul), bogata in fier, previne si trateaza anemia.
– argila verde este utila in caz de artroza, tuberculoza, ateroscleroza.
– argila rosie previne afectiunile articulatiilor.