Deși trăim într-o cultură de abundență și putem avea aproape orice mâncare vrem, putem suferi de deficiente nutritionale, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Acest articol va acoperi cinci vitamine și minerale importante, ce lipsesc in mod uzual din dieta ta, cum să le identifici și cum sa restabilesti nutrientii corpului tau. Mulți dintre noi putem avea una sau mai multe dintre aceste deficiente nutritionale fara ca macar sa ne dam seama, de aceea ar trebui să acordam o atenție sporita și să tratam aceste deficiențe cât mai curând posibil.
Principalele 5 vitamine și minerale a căror absență dauneaza sanatatii noastre:
1. Lipsa de vitamina B12
Vitamina B12 ajută la construirea de celule rosii din sange in functie de corpul și sistemul nostru nervos.
Cum putem identifica lipsa de vitamina B12? Acest deficit poate duce la un sentiment de oboseala, furnicaturi la nivelul picioarelor sau varfurile degetelor palmei și chiar depresie. Puteți verifica lipsa acestei vitamine prin teste de sange.
Cum se completează lipsa de vitamina B12? Puteți asimila prin consumul de alimente de origine animală : carne, pasăre, pește și ouă. Vegetarienii pot pune accent pe obtinerea acestei vitamine din ouă, în timp ce vegani ar trebui să consulte un medic și să ia B12 ca supliment.
2. Deficitul de fier
Fierul este un component mineral al celulelor roșii din sânge.
Cum identificam deficitul de fier? Lipsa de fier duce la anemie, oboseală și amețeli. Puteți identifica ca aveti deficit de fier printr-un simplu test de sange.
Cum a complete deficitul de fier, aveți nevoie sa consumati alimente de origine animală: carne, carne de pasăre, pește și ouă. Spre deosebire de vitamina B12, puteți obține fier si din surse alimentare vegetariene, cum ar fi fasolea, tahini si legumele verzi. Puteți crește absorbția de fier dacă îl combinați cu vitamina C, pe care o puteți găsi în portocale, roșii, ardei.
Există unele alimente care interfereaza cu absorbtia fierului, cum ar fi produsele alimentare care conțin calciu, cum ar fi produsele lactate sau alimentele care contin cafeina precum cafeaua și ceaiul, de aceea este recomandat ca sa consumati aceste alimente separat de alimentele care conțin fier. Dacă ați avut de pește la masa de prânz, bea cafea dupa două ore după masă.
3. Lipsa de Omega 3
Omega 3 este un acid gras nesaturat care ajută procesele antiinflamatorii in organism. S-a constatat, de asemenea că acest acid ajuta la reducerea riscului de boli cardiace și a vaselor de sange, precum si la reducerea depresiei. Ambii acizi grași omega-3 și omega-6 sunt necesari pentru o buna functionare a corpurilor noastre, iar noi trebuie să le consumam din alimente.
Cum identificați lipsa de omega 3? Omega 6 se gaseste in aproape toate alimentele procesate, dar Omega 3 este mai puțin frecventa în același mod, ceea ce duce la un consum mai mare de omega-6.
Cum reglam lipsa de omega 3? Există suplimente de omega 3 care sunt o soluție rapidă, dar, alternativ, puteți consuma două preparate din pește pe săptămână,sau alimente precum nuci sau seminte.
4. Deficit de magneziu
Magneziul este un mineral esential pentru organismul nostru. El are o mare importanță pentru buna funcționare a inimii si a sistemului nervos și prevenirea contractiilor musculare. O relație strânsă a fost constatata, între lipsa de magneziu si cresterea nivelului de zahar din sange. De aceea este recomandat pentru diabetici de a consuma magneziu, ca parte a echilibrului de zahăr.
Cum identificați deficitul de magneziu? Deficiența poate apărea la consumul mic de alimente, datorită creșterii activitatii fizice si a consumului mic de calciu care ajuta la absorbția de magneziu în corpurile noastre.
Cum reglam deficitul de magneziu? Magneziu ar trebui să fie consumat mai ales prin legume: fasole, legume verzi, nuci, seminte, migdale, avocado și cereale integrale, cum ar fi pâine integrală de grâu și orez brun.
5. Deficit de vitamina D
Vitamina D este foarte importanta în absorbția de calciu în organism și ajută la menținerea densității osoase.
Cum identificați deficitul de vitamina D? Deficitul de vitamina D poate duce la scăderea densității osoase și afectează funcția glandei tiroide, care este situata in gat si este responsabila pentru metabolismul organismului. Lipsa de vitamina D este foarte comună astăzi în lumea occidentală, în parte datorită utilizării de protecție solară și a expunerii la soare, din ce in ce mai putin. Alte motive pentru această deficiență sunt probleme funcționale ale ficatului și rinichilor. Puteți verifica nivelul de vitamina D într-un simplu test de sange.
Cum reglati deficitul de vitamina D? După consultarea medicului dumneavoastră, il puteți lua ca un supliment, sau din următoarele surse alimentare: Produse din peste, lactate fortificate cu vitamina D și ouă.
Pentru a rezuma, testele de sânge periodice și asigurarea unei alimentatii echilibrate, poate ajuta la prevenirea multor deficiențe nutriționale comune de vitamine și minerale și de a menține calitatea vieții și bunăstarea.