Zahar sau inlocuitori? Produse bio sau produse rafinate?

A inceput sezonul rece si in aceasta perioada, organismul uman are nevoie de un aport de vitamine si proteine. Marea problema este ca dorim sa ne pastram silueta si sa nu punem kilograme in plus, in aceast aperioada.

Cum putem face asta? Limitand consumul de glucide rafinate. Glucidele rafinate, asa cum sunt dulciurile, de exemplu, sunt digerate foarte rapid si cauzeaza aparitia unei senzatii puternice de foame la foarte scurt timp dupa ce au fost consumate. Alimentele foarte bogate in zahar, asa cum sunt bauturile carbogazoase, sucurile de fructe sau dulceturile, pot cauza o crestere rapida (si apoi o scadere) a nivelului glicemiei, fapt ce duce la aparitia iritabilitatii si a senzatiei de oboseala.

Noi propunem inlocuirea zaharului din alimentatie cu siropul de artar sau siropul de agave, a caror proprietati le gasiti mai jos

Siropul de artar

Provenind din seva artarului negru, rosu, sau de zahar, siropul de artar inlocuieste cu succes zaharul in alimentatie. Are un indice glicemic scazut.

In componenta siopului de artar intra fierul, calciu, manganul (care sustine sanatatea sistemului reproducator masculin precum si functionarea normala a sistemului muscular), zincul (este implicat in mentinerea normala a functiei endocrine) potasiul, acidul folic precum si vitamine: B2, B5, B6, A, biotina.

sirop-de-artar-bio-grad-b-250g Siropul de artrar este bogat in antioxidanti, astfel ca lupta impotriva imbatranirii. Totodata, componentele sale previn afectiunile cardio-vasculare, limitand aparitia aterosclerozei. Contine elemente antibacteriene, antidiabetice si anticancerigene. In acelasi timp, sustine imunitatea, avand in vedere ca zincul mentine leucocitele in parametri optimi, iar manganul protejeaza celulele de inflamatii. Si in problemele digestive se dovedeste a fi util, avand in vedere ca reduce meteorismul abdominal (balonarea).

Este folosit cu success pentru a indulci diferite deserturi (clatite, pandispa, vafe-avand o aroma lemnoasa), ceaiuri, cafea, dar si ca parte componenta a unui sos pentru felurile pincipale (se imbina perfect cu o carne de pui).

Acest nectar de artar este la fel de util si in uzul extern, fiind folosit la prepararea unor masti naturale pentru fata si par. Astfel, previne imbatranirea tenului, confera elasticitate si reda luminozitatea firelor de par.

Exista trei grade ale siropului de artar: A, B, C. Acestea se stabilesc in functie de data de recoltare  a sevei, de gust si de culoare. Astfel, gradul A este atribuit unui sirop deschis la culoare, cu gust usor, fin, iar gradul C unuia inchis la culoare si cu gust puternic.

Siropul de agave

Obtinut din seva unei plante mexicane, agava albastra (Agave tequilana), din care se prepara si binecunoscuta tequila, siropul de agave este recunoscut pentru indicele glicemic scazut, desi datorita dulcetii, este denumit si “agua de miel”.

sirop-de-agave-dark-raw-bio-250-ml Siropul contine fructoza,o forma de zahar care se gaseste in fructe, dar care are un impact redus asupra glicemiei. Indulceste mai bine decat zaharul, inlocuindu-l cu succes. Astfel, este utilizat de persoanele care prezinta dezechilibre ale glicemiei sau chiar diabet zaharat. Si in dieta raw-vegan este inlocuit zaharul cu siropul de agave.

Bogat in vitamine :B,C,D,E, in minerale: calciu, magneziu, seleniu, fosfor, fier, crom, siropul contine totodata sapogenine, cu proprietati anticanceroase si antiinflamatorii.

Este extrem de utilizat la prepararea oricarui tip de desert, sau pentru a indulci ceaiurile sau cafeaua, inlocuind atat zaharul, cat si mierea. Acest aspect este benefic, avand in vedere ca zaharul, in afara de aportul energetic, nu contine substante nutritive. Astfel, el aduce in organism doar “calorii goale”, de aceea este benefica inlocuirea sa cu un indulcitor

 

Naturissimo.ro