Xylitolul – zaharul de mesteacan. Beneficii asupra organismului!

Ce este Xylitolul?

Xylitolul este un indulcitor 100% natural, care se gaseste in diverse plante.

Xylitolul este un inlocuitor foarte eficient pentru zahar.

Cu toate ca este inlocuitor pentru zahar fata de alte produse de acest tip, xilitolul este un inlocuitor natural. Se gaseste in fibrele fructelor, legumelor, ciupercilor, cerealelor si in scoarta unor arbori precum mesteacanul finlandez.

Totodata, xylitolul este indicat ca si indulcitor si datorita unei proprietati aparte: bacteriile si ciupercile nu pot descompune xylitolul, deci nu se pot hrani cu el.

Avantajul cel mai mare s-a dovedit in faptul ca este un produs totalmente natural, de aceea extragerea sa poate fi facuta tot intr-un mod natural.

Este  foarte dulce, identic la gust cu zaharoza, dar contine doar doua treimi din caloriile acestui produs.

Cu toate ca este cunoscut de mai bine de doua sute de ani a inceput sa intre in alimentatie acum aproximativ 70 de ani in Finlanda datorita lipsei zaharului dupa Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta a stimulat si ulterioarele cercetari asupra acestui produs excelent – xylitol indulcitor natural, care dovedea in practica valoarea sa deosebita, in special pentru diabetici, pentru ca nu influenta in mod semnificativ productia de insulina a pancreasului.

Beneficiile consumului de xylitol

-Nefiind un produs care sa contina zahar, evident ca poate fi utilizat in dieta diabeticilor, dar si oricui se lupta cu kilogramele in plus, reducand sau eliminand din alimentatie zaharul, indicele glicemic fiind 7 de circa 10 ori mai mic decat zaharul alb obtinut din sfecla de zahar.

-Este foarte eficient in sanatatea bucala pentru ca spre deosebire de zahar, care are un rol „stimulator” in producerea cariilor dentare, favorizand aparitia lor, xylitolul nefiind un zahar „hranitor” pentru bacterii, nu contribuie cu nimic la producerea lor, ba chiar unele studii ar arata un interesant revers al situatiei cand acest interesant xylitol indulcitor natural folosit regulat a avut rolul de remineralizare a dintiilor cu probleme dentare .

– Studiile recente arata ca xylitolul poate fi folosit in combaterea osteoporozei ajutand calciu sa se fixeze de oase.

-Xylitolul este eficient in combaterea otitelor la copii, in folosirea ca spray nazal  reducand  numarul bacteriilor din gura sau nas.

-Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta finlandezi, pe cateva sute de copii care au mestecat guma cu xylitol indulcitor natural au aratat o diminuare de circa 40% a bacteriilor din sistemul respirator. Astfel pericolul de alergii si astm s-a redus considerabil.

 Xylitol indulcitor natural important ajuta, de asemenea, vitamina B sa fie mai usor asimilata de organism, contribuind astfel in mod benefic la procesele metabolice esentiale din corpul uman.

De-a lungul timpului, nu s-au raportat reactii adverse majore, la folosirea acestui produs in dieta de zi cu zi. In primele zile se poate observa un usor efect laxativ, acesta disparand ulterior.

Xylitol indulcitor natural este foarte bun in cafea, ceai, chiar prajituri, neschimband gustul acestor, dar fiind incomparabil mai sanatos decat zaharul sau alti indulcitori sintetici.

Bucurati-va de un indulcitor 100% natural extras din mesteacan.

Comentariul dvs.

  • (will not be published)