Uleiurile esentiale – o arta straveche

Folosirea uleiurilor esențiale pentru tratarea diverselor afecțiuni nu este o practică nouă. Asemenea substanțe se distilau deja în Egiptul faraonilor. Deși arta utilizării lor este străveche, știința utilizării uleiurilor esențiale este mai recentă, dezvoltându-se cu adevărat abia la începutul secolului XX.

Fiolele cu esențe, purtând nume de plante mai mult sau mai puțin cunoscute, au invadat magazinele naturiste și ziarele, dar au continuat să își păstreze oarecum misterul.

 

Uleiul esențial nu este de fapt un ulei pentru că nu conține nici o substanță grasă.

Este obținut din esența bogată în arome naturale și ingrediente active pe care o secretă celulele anumitor părți ale plantei.

Prețioasele lichide se obțin prin distilarea sau presarea organelor secretoare. Spre exemplu, coaja citricelor este presată la rece, iar celelalte părți ale plantei (tulpina, frunzele, florile, rădăcina, lemnul) sunt distilate.

În urma acestor procese rezultă un concentrat aromatic și un veritabil izvor de substanțe active.

Uleiul esențial mai este cunoscut și sub denumirea de ulei volatil sau ulei eteric.

Extracția uleiurilor esențiale este costisitoare datorită cantității mari de materie primă necesară pentru obținerea a câțiva mililitri de ulei. Așa se explică prețurile mari cerute pentru uleiurile esențiale veritabile. De exemplu, pentru obținerea unei singure picături de ulei esențial de trandafir sunt necesari aprox. 60 de trandafiri.

Totuși, există și uleiuri mai puțin costisitoare, datorită abundenței materiei prime necostisitoare și a productivității mari. Astfel de uleiuri sunt cele ce citrice – lămâie, portocală, bergamotă, lime, uleiul de lemongrass, uleiul de tea tree.

Așadar uleiul esențial este foarte prețios, însă doar o picătură este suficientă pentru rezultate benefice, ba mai mult, depășirea unui dozaj de 2% este toxic și produce efecte adverse.

Cum se aleg uleiurile esențiale și cum recunoaștem un ulei esențial veritabil?

Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice și a ne asigura că uleiul esențial conține principii active valoroase pentru sănătate și frumusețe, este important să alegem un ulei esențial pur, distilat fără adaosuri și solvenți periculoși, preferabil certificat organic.

Având în vedere că pe piață sunt o mulțime de uleiuri așa zis esențiale, este dificil să facem alegerea potrivită fără o documentare în prealabil.

Iată câteva aspecte cheie de care să ții cont atunci când achiziționezi un ulei esențial:

* eticheta trebuie să conțină: metoda prin care s-a obținut uleiul (presare la rece, distilare, extracție critică CO2), țara de origine a plantei, denumirea în latină a plantei;

* eticheta trebuie să conțină și partea plantei din care s-a extras uleiul (frunze, tulpini, flori);

* recipientele trebuie să fie din sticlă de culoare închisă (brun sau albastru);

* recipientele nu trebuie expuse la soare;

* pe eticheta este specificat că produsul este 100% natural;

* fraza “lipsit de solvenți chimici” este cea care ne va convinge că uleiul e natural;

* evită uleiurile esențiale care au doar indicații aromoterapeutice – un ulei pur, veritabil poate fi utilizat atât intern, pentru aromoterapie, dar și pentru aplicații pe piele. Dacă uleiul esențial prezintă toate datele de calitate mai sus prezentate, însă se menționează că nu este pentru uz intern, motivul ar putea fi că acesta a fost ambalat într-o unitate în care se procesează ingrediente cosmetice și pentru că utilizarea internă trebuie efectuată doar cu recomandarea și acordul unui specialist. Totuși ar fi bine ca uleiul să fie certificat organic.

* cele mai bune uleiuri esențiale trebuie să conțină specificația “100% grad terapeutic” și menționează organismul de certificare;

* un ulei esențial de calitate are un termen de valabilitate mare (peste 2 ani), dacă uleiul are un termen de 6-8 luni cel mai curând este de calitate inferioară. Dacă este depozitat corespunzător (ferit de soare și căldură) uleiul esențial nu își modifică în nici un fel aroma;

* ghidează-te după simțul olfactiv – un ulei esențial veritabil conține mai multe note, deși nu toate uleiurile esențiale miros plăcut; în momentul în care uleiul este diluat aroma se dezvoltă și mai mult și se deschide în note interesante, distincte. Diferența dintre aroma unui ulei esențial sintetic și un ulei esențial pur este ca difernța dintre un vin bun, autentic și unul ieftin, sau dintre un parfum veritabil și un altul contrafăcut. Reține că sunt și uleiuri esențiale care miros neplăcut chiar și după ce au fost diluate, de ex uleiul de tea tree are un miros medicinal puternic.

Cum să utilizăm corect uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale au reale proprietăţi terapeutice – vindecă anumite afecțiuni și protejează de boli și au totodată proprietăți cosmetice dovedite științific.

De fapt, în ultimii ani s-au efectuat numeroase studii care au relevat eficența acestor esențe concentrate din plante pentru sănătate și frumusețe.

Brand-uri celebre de cosmetice utilizează în compoziția produselor cosmetice diverse uleiuri esențiale, iar cele mai scumpe parfumuri conțin uleiuri esențiale pure, ceea ce le conferă și acea notă deosebită și face diferența dintre un parfum ieftin și unul exclusivist.

Există uleiuri esențiale care au proprietăți antibiotice – uleiul de cimbru, uleiul de oregano și uleiul de tea tree.

Eficiența acestora a fost testată în laborator, iar producătorul autohton de remedii naturiste – Fares, are un produs denumit “Antibiotic Natural”, care nu este altceva decât o combinație de ulei esențial de cimbru și tea tree.

Așadar eficienţa uleiurilor esenţiale este confirmată și de lumea științifică, cu toate acestea, uleiurile esențiale nu sunt lipsite de contraindicaţii şi de efecte adverse care de multe ori pot complica unele probleme de sănătate.

Iată ce contraindicații și atenționări au uleiurile esențiale:

1. Sunt contraindicate copiilor sub 7 ani

Uleiurile esenţiale nu se administrează sub nicio formă copiilor sub 7 ani, iar unii specialişti extind această contraindicaţie chiar până la 12 ani.

Nici măcar pentru uz extern nu se recomandă utilizarea uleiurilor esenţiale din plante la copii, pentru că ei au pielea mult mai sensibilă decât cea a adulţilor. În plus, unele tipuri de ulei esenţial conţin compuşi neurotoxici (care afectează sistemul nervos).

Unul dintre cele mai nocive pentru copii din această cauză este uleiul esenţial de mentă, care are în compoziţie cetone, iar un număr mare de uleiuri esenţiale conţin lactone, ambele substanţe fiind, într-o oarecare măsură, toxice pentru sistemul nervos.

2. Sunt contraindicate gravidelor și femeilor care alăptează.

Substanţele neurotoxice din compoziţia lor ajung la făt, respectiv la nou-născut (prin intermediul laptelui). În plus, cetonele şi lactonele pot provoca avort sau pot duce la naştere prematură, avertizează specialiştii.

Există uleiuri care nu prezintă risc în sarcină sau se pot utiliza cu moderație, totuși ar fi mai bine să le eviți.

3. Nu utiliza uleiuri esențiale atunci când te expui la soare

Unele uleiuri esenţiale folosite frecvent dau sensibilitate la soare, ceea ce înseamnă că, dacă te expui la soare în timp ce faci un astfel de tratament, îţi pot apărea pe piele pete decolorate. Cele mai riscante din acest punct de vedere sunt uleiurile esenţiale pe bază de citrice, dar nu numai.

Iată câteva dintre ele:

-uleiul esenţial de lămâie (problema este coaja);

-de lămâie verde (limetă);

-de mandarină (coaja); -de portocală amară (coaja);

-de grepfrut (coaja);

-de lămâiţă;

-de angelică (seminţele);

-de bergamotă;

-de ţelină;

-de mărar sălbatic.

4. Dacă suferi de anumite boli trebuie să știi ce uleiuri esențiale să eviți

Dacă suferi de:

-hipertensiune – este contraindicat uleiul esenţial de rozmarin;

-epilepsie – nu folosi ulei esenţial de mărar, de camfor, de isop sau de tuia;

-hipotiroidism – contraindicaţie: uleiul esenţial de molid negru;

-afecţiuni renale – nu utiliza ulei esenţial de ienupăr;

-alergii – sunt contraindicate: uleiul esenţial de mentă, de verbină exotică, de roiniţă şi de scorţişoară.

Persoanele care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante nu trebuie să folosească uleiul esenţial de cistus ladanifer şi nici cel de chiparos.

5. Respectă cu stricteţe diluţia recomandată (câte picături la ce cantitate de lichid) – cea mai importantă regulă de care să ții cont întotdeauna!!! maxim 2%

Întrucât uleiul esențial este concentrat în substanțe active, depășirea dozei recomandate nu aduce nici un beneficiu și face mai mult rău – indiferent de forma de utilizare ( inhalare, utilizare internă sau aplicare externă).

6. Înainte de utilizare uleiurile esențiale trebuie diluate, într-o proporție de maxim 2%.

Uleiurile esențiale se pot dilua în uleiuri de bază (argan, migdale, caise, avocado și orice alt ulei presat la rece).

Uleiul esențial de tea tree poate fi utilizat direct pe piele, însă doar o picătură pe locul afectat (coșuri, înțepături, tăieturi)

7. Cumpără uleiuri esenţiale100% naturale, de preferat bio (să prezinte ştampila organismului care certifică autenticitatea precizării „bio“ de pe ambalaj.

8. Evită contactul uleiului esenţial cu ochii

În cazul în care acesta intră accidental în ochi, clăteşte din abundenţă cu ulei vegetal (de măsline sau de floarea-soarelui).

Atenţie! Nu se clătesc ochii niciodată cu apă în cazul contactului cu uleiuri esenţiale, fiindcă acestea nu sunt solubile în apă. Aceeaşi măsură de urgenţă se aplică şi în cazul reacţiilor neplăcute apărute la nivelul pielii.

9. În caz de supradozare, pot apărea pete sau arsuri pe piele, dar prin clătirea abundentă cu ulei, aceste reacţii pot fi minimizate.

10. Nu utiliza uleiuri esențiale de citrice pe ten, singura excepție este uleiul de neroli sau portocală amară

Deși sunt multe rețete naturale de curățare profundă a tenului în a căror compoziție intră uleiul de lămăie sau grapefruit, evită să le utilizezi chiar și în cantități mici, întrucât sunt fotosensibilizante, iar efectul nedorit poate să apară chiar și a 2-a zi, după expunerea la soare.

11. Dacă aplici amestecuri de uleiuri esențiale pe ten, fă întotdeauna un test, pune o cantitate mică pe bărbie, iar dacă simți pișcături sau mâncărimi renunță să îl utilizezi pe întreaga față.

Deși uleiurile esențiale au proprietăți minunate, acestea conțin substanțe puternice, care penetrează adânc epiderma și pot provoca iritații persoanelor cu pielea sensibilă.

12. Dacă utilizezi uleiuri de masaj anticelulitic în care ai adăugat uleiuri esențiale specifice (lâmâie, lime, portocală, scorțișoară, piper), reacția de înroșire ușoară și de înțepături este normală, întrucât este stimulată circulația sanguină.

Însă dacă senzația este insuportabilă și prea persistentă este semn că ai depășit dozajul sau că ești alergică.

Referințe:

50 de uleiuri esentiale irezistibile de Marie-Noelle Pichard, editura Ponte

http://aromatherapy4u.wordpress.com

http://adevarul.ro

  1. Andrei Mihailescu

    Buna! As avea nevoie de un sfat. Este ok sa combini uleiurile esențiale pentru inflamarea sinusurilor? Adică sa pun vreo 3 picături intr-o cana cu apa din câte 4 sticluțe de uleiuri diferite, sa le diluiez bine si dupa sa beau? Mulțumesc pentru ajutor.

    Răspunde
  2. Georgi

    Buna ziua! Mi-am cumparat astazi un ulei de arbore de ceai (ti tree) de la FARES. Pe cutiuta, dar si in prospect la ingrediente este scris urmatorul lucru: ulei esential de ti tree (Melaleuca alternifolia aetheroleum) care contine: terpinen-4-ol,alfa-pinen, 1,8-cineol, alfa-terpinen, gama-terpinen, paracimen. De asemenea, tot pe cutie este scris „Simbolul Linia Verde va asigura ca acest produs are continut 100% natural, fara adaosuri de arome, coloranti sau alti aditivi”. Este natural?

    Răspunde

Comentariul dvs.

  • (will not be published)